Fluor Daniel Solar Array

Fluor Daniel Solar

Installed in 2007, the Fluor Daniel solar array is the first solar panel site on campus.  Through the photovoltaic effect, the array captures solar energy from the sun and converts it into electricity for the building.  A solar array has also been installed on the Life Sciences building.

Spanning 1,170 square feet, the solar array consists of 115 panels organized into 5 rows and 23 columns.  In an effort to maximize energy capture, the panels are tilted at 30 degrees.  On the other hand, the panels at the Life Sciences building are not tilted and lay flat.  On average, the Fluor Daniel array generates about 60kWh per day.   Last year, over 20,000 kWh of the building's 3,000,000 kWh energy demand was generated, about 3% of the building's total use. 

You can see live data for the panels at:  Fluor Daniel Solar Array

Fluor Daniel Solar Panels
For those not familiar with the facility, The Flour Daniel Engineering Innovation Building was completed in 1995 and contains a number of unique laboratories and facilities. One of the main features of the building is the high bay area, a two-story, 6,000-square foot multipurpose facility. Equipped with an overhead crane to facilitate the operation of large research equipment, the high bay area includes the research operations of a wind tunnel, mechanical test frames, squeeze-casting of metal-ceramic materials, and fluidized beds and machining equipment. In addition to the high bay area, the lower level of the building houses a vibrations laboratory used to analyze the effects of structural vibration, and a rapid prototyping laboratory, which supports laser stereolithography equipment and other freeform fabrication facilities. In total, the building contains two laboratories for electrical and computer engineering, one for robot arms/industrial and the other for robot arms/redundant; two design labs; and a robotics laboratory for mechanical engineering. You can read the full description of its completion here.

 

The panels were installed under a grant and partnership made possible by Santee-Cooper.